úterý 27. dubna 2021

Ali přítel nejvěrnější - 36 - hygiena

Babi se nerada koupe. Možná je to tím, že první byt s vanou si pořídila až v pětačtyřiceti letech. Polovinu života byla zvyklá páchat hygienu nad umyvadlem a jednou týdně se "vykoupat" v plechové vaničce. Tento způsob mytí jí stále více vyhovuje. Problém je, že plechovou vaničku dávno nemáme.

Ali mi taky moc nepomáhá. Neustále babi přesvědčuje, že používat vanu je naprosto zbytečné, nepohodlné a vlastně vyloženě nepříjemné. Nevím, jestli se mám na něj zlobit nebo ne. Možná, je to opravdu jen výraz čirého přátelství, protože v jednom, i když nerada, mu musím dát za pravdu. V nožkách už babi nemá ten švih jako dřív, takže do vany spíš žuchne, než že by do ní lezla. 

S láskou vzpomínám na svého tatínka, který byl velkým obdivovatelem antického způsobu očisty, kdy se do koupele nelezlo, ale vznešeně vcházelo. 

Ať je to, jak je to, donutit babi ke koupání vyžaduje nejen diplomatické schopnosti ale závisí i na vytvoření ideálních podmínek. 

Venku musí být hezky, uvnitř vytopeno, nálada na maximu a ochota se koupat. Nezřídka se jedná doslova o výměnný obchod. Něco za něco a občas se nevyhneme ani jisté formě úplatku. Karty nebo zmrzlina bývají v těchto případech nejžádanějším artiklem. Chvála bohu.

Den byl jako malovaný, vzduch teplý, babi ještě lehce ospalá. Skvělá příležitost k zneužití slabé chvilky, využití momentu překvapení a neoblomně zavelet k převléknutí postele a zahájení vyjednávání o podmínkách souvisejících s koupelí. 

První fáze proběhla jako na drátkách. Donesla jsem čisté povlečení a za chvíli bylo hotovo. Babi se ani nestihla rozkoukat. 

Vím, byla to z mé strany trošku podpásovka. Možná to bylo i brutální, ale nedokázala jsem odolat pokušení zabít dvě mouchy jednou ranou. 

Peřiny voni čistotou a koupací konstelace jsou ideální. Je na čase přejít k druhé fázi plánované operace. 

Hodina H, minuta M a vteřina V. Napouštím vodu a a babi neochotně odkládá šaty. A protože s antikou nemá naše koupelna mnoho společného, zazní prostorem mohutné šplouchnutí a babi se spokojeně ponoří do vany plné pěny. 

A máme to za sebou. Babi je činaná, svěží, v dobré náladě a blahosklonně se  nechává ukecat ke kartám. 

Hrajeme dlouho. Obchod je zkrátka obchod a dohody se musí plnit. Jsem však spokojená, protože celá akce proběhla rychlostí blesku a nedošlo k žádnému bojkotu či narušení ze strany Aliho. Zkrátka dokonalost sama. 

Chyběly už jen ony pověstné obzvlášť dobře vypečené rohlíčky. 














Žádné komentáře:

Okomentovat

Velice si vážím všech, kdo si udělali čas a svým komentářem zhodnotili mé snažení. Uvítám všechny podněty, které by vás na téma péče o nemocné s alzheimerem zajímaly. Děkuji, že mě sledujete.

Napsali o nás

Článek Markéty Pilátové - Ti co se nevešli

Strašně ráda bych se s vámi podělila o radost, která mi málem podlomila nohy. Jedna z porotkyň Magnesia litera se o mém blogu zmínila ve své...