úterý 18. října 2022

Ali přítel nejvěrnější - 82 - kdo si hraje, nezlobí

Díky knížce, kterou mi vydalo nakladatelství Euromedia, i díky panu Staňku Vaňkovi, který měl její vydání na starost, jsem se seznámila s paní Doc. MUDr. Ivou Holmerovou PH.D., která je předsedkyní  společnosti Alzheimer Europe. A protože tato dáma ví o Alim snad úplně všechno, napsala mi do knížky krásné a fundované povídání, čímž povýšila její odbornou úroveň, čehož si velice vážím. Je to pro mne obrovská čest. 

Šťastná náhoda však svedla naše cesty ještě více. Zjistily jsme, že bydlíme ve stejném městě, jen malý kousek od sebe. Vyloženě znamení z hůry. Jednoho krásného dne pak před naší brankou zastavilo auto a my s babi dostaly sadu her, které teď s Alim můžeme hrát. A protože jsme ženy činu, dlouho jsme neváhaly.

Nastal den "D", hodina "H" a minuta "M". Babi se posadila v kuchyni ke stolu a natěšeně sledovala, jak rozbaluji krabici.

Babi: "Copak to máš?"

Já: "Dostaly jsme hry, tak je vyzkoušíme. Co ty na to?"

Babi: "Bezva."

Přiznám se bez mučení, že nerada čtu návody, ale u většiny her jsem naštěstí ani nemusela. Nejdřív jsme zkusily hledání stejných obrázků. Vlastně takové pexeso naruby, protože obrázky nejsou schované. Na stůl jsem rozložila  velké karty s obrázky a babi pak lízala z balíčku malé kartičky a hledala a hledala. Docela jí to bavilo, i když měla občas problém obrázek najít, protože je jich opravdu hodně. U téhle hry (stejně, jako u některých dalších) je více variant. Můžete hledat fotografické obrázky, různobarevné tvary a nebo barvy, což je skvělé a samotnou mě překvapilo, jak se tím změní obtížnost hry. Nejlépe šly babi fotografie. S barvami a tvary chvíli zápasila, ale nakonec je zvládla, i když to trvalo o trochu déle.



Zato další hra! Ta nás potrápila. Bylo to nejspíš tím, že babi Domino nikdy nehrála. Pravidla tak byla nad její schopnosti. Nepomohl ani výběr varianty (ovoce, barvy a puntíky). Když už část pochopila, během chvilky jí v tom Ali udělal takový zmatek, že jsme to po třetím pokusu vzdaly. Já se snažila hodně, neboť je hra hezky vyvedená a babi méně, protože jí to nešlo a tím pádem nebavilo.


Co však babi zaujalo bylo párování obrázků. Měla za úkol určit dva obrázky, které k sobě tematicky patří, a tak jsme párovaly čepici s rukavicemi, kočku se psem nebo třeba nůž s vidličkou. Kartičky jsou velké a betelné. Dobře se berou do ruky. A jen u pár obrázků, které jsou mimochodem vyvedeny ve velmi  hezkém moderním pojetí,  jsem i já měla trošku problém poznat, že motýl patří ke kytičce a spárovala je v podstatě až vylučovací metodou. Není to však nepřekonatelný problém. Tyto sporné, respektive složitější  kartičky lze jednoduše vyřadit. I tak jich zbude dost a dost pro hraní i pro radost, jak mi právě poradilo moje básnické střevo.



Skvělé je, že některé z her může babi hrát sama, a já u toho můžu třeba vařit, nebo louskat ořechy, či krájet jablka na křížaly, zavařovat a spoustu dalších zbytečností...

Ráda bych proto paní Holmerové jednak moc poděkovala, a taky udělala trochu té neplacené reklamy, protože tahle sada si to opravdu zaslouží. Hry je možné volně zakoupit na níže uvedeném odkazu. Navíc lze na nákup sady (u některých zdravotních pojišťoven) využít příspěvek, což je skvělé.

Kdo si hraje, prostě nezlobí. To je tisíce let ověřená pravda a platí i v případě babi a Aliho.

Paní Holmerová, moc děkujeme.

Teď ještě slibovaný odkaz:

A pro úplnost. Tady i jinde je možné zakoupit knížní vydání mého blogu:

https://www.dobre-knihy.cz/pubertacka-pred-duchodem-661092.html?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfUnMEavh3hFpOruzHoY5hfr0yp0Aj4qo3XcQ5T5sxTHxsZUzFIlW1saAgEnEALw_wcB

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/pubertacka-pred-duchodem-469649649?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfWBf5YN_3HNcOR4JkaJicG8yHL-a4MTjXxhdA_ZFnelGqTTKD547mYaAuAxEALw_wcB







Žádné komentáře:

Okomentovat

Velice si vážím všech, kdo si udělali čas a svým komentářem zhodnotili mé snažení. Uvítám všechny podněty, které by vás na téma péče o nemocné s alzheimerem zajímaly. Děkuji, že mě sledujete.

Napsali o nás

Článek Markéty Pilátové - Ti co se nevešli

Strašně ráda bych se s vámi podělila o radost, která mi málem podlomila nohy. Jedna z porotkyň Magnesia litera se o mém blogu zmínila ve své...